Ik liet jullie in dit artikel mijn vakantieplannen weten. En 1 van de reisjes die ik ging ondernemen was een reisje naar Sofia, Bulgarije. Een aantal van jullie waren erg benieuwd naar mijn ervaring, dus bij deze een reisverslagje.

2016-09-12-13-34-24

Sofia, Bulgarije? Hoe kom je daar bij?
Via VakantieVeiling kochten we een voucher voor Verrassingstickets.nl Deze voucher was goed voor een reis van 3 dagen. Bij het reserveren van je reis kies je minimaal 4 luchthavens om van te vertrekken en minimaal 2 vertrekdata. Voor vertrek op donderdag, vrijdag of zaterdag betaal je €60,- extra. Ook kun je bestemmingen aangeven waar je niet naartoe wil gaan, dit kost €5,- per bestemming dus dat deden we niet. We lieten ons verrassen! Je kunt een ontbijt bij boeken voor €10,- p.p.p.n., maar ook dat deden wij niet. Wat we wel deden, is aangeven dat we naast elkaar in het vliegtuig willen zitten. Hier betaal je €10,- p.p. voor maar het leek ons stom om niet naast mekaar te zitten. Daarnaast heb ik nog wel eens last van reisziekte in  het vliegtuig (lang leve reisziektetabletjes) en vind ik het altijd wel spannend (hallo engtevrees). Niet leuk als je dan naast vreemden zit! Na 7 dagen krijg je de bestemming waar je heen vliegt te horen! Wil je dit binnen 24 uur weten? Dan kun je ook daar €15,- voor betalen. Ook voor een upgrade naar een 4 sterren hotel (€17,25 p.p.p.n), het toevoegen van extra bagage (€70,- per koffer van 15 kilo) betaal je bij. Waar je niet voor bij betaalt, is het aangeven als je eerder met verrassingstickets.nl hebt gereisd. Je kunt de bestemming waar je heen ging aangeven, en dan ga je daar in ieder geval niet weer naartoe. Dat zou ten slotte jammer zijn.

We kozen de vluchthavens die binnen een uur rijden van ons thuis lagen, en we kozen de 1e 3 dagen van onze vakantie als vertrekdata. Ten slotte was de reis voor de week erna al geboekt en in de laatste week nog op vakantie gaan sprak ons niet zo aan. Na een weekje van spanning kregen we de bestemming te horen. En eerlijk? We wisten even niet goed hoe we moesten reageren haha. Sofia, Bulgarije? Ok, daar hadden we nou zelf nooit aan gedacht. Wat moet ik me daar bij voorstellen? Wat kan ik daar zien, doen enz?
In de tijd die er nog zat voordat we vertrokken, zochten we wat informatie op en wat we vooral moesten bezichtigen. Wat overal duidelijk stond was dat Sofia een toeristenbestemming in opkomst is, dat je er goed kunt shoppen en dat je er lekker en goedkoop kunt eten en drinken. In Sofia zijn de oude invloeden van Rusland nog goed terug te zien.

Dag 1:
De luchthaven van waar we vertrokken was Keulen/Bonn. We hadden vantevoren geregeld dat we de auto bij een soort Park and Fly konden parkeren voor die 3 dagen en dat we met een shuttlebus naar het vliegveld gebracht zouden worden. Omdat je met alleen handbagage vliegt, ging het op het vliegveld allemaal snel. Je hoeft alleen maar door de controles en dan kun je naar je gate. Keulen/Bonn is een fijn vliegveld! Niet te groot, wat fijne plekjes om eten te halen en duidelijke wegwijzers.
De vlucht op zich ging prima, alleen de landing….poeh….die was erg onprettig. Ik werd er enorm misselijk van! Dus Ryanair, wat meer focus op de landing bij piloten aub.

2016-09-12-13-34-24

Op vliegveld Sofia aangekomen moesten we nog eens door de paspoortcontrole. Je kunt binnen op het vliegveld met creditcard geld omwisselen (Bulgarije heeft de Lev) of in de vertrekhal pinnen.
Als je via verrassingstickets.nl boekt, moet je zelf zorgen dat je vanaf het vliegveld naar het hotel komt. In de informatie van het hotel stond dat je met een taxi kon gaan, of met de tram. We besloten avontuurlijk te doen en met de tram te gaan. Nu klopte de info in de papieren niet, er stond 2 haltes met de metro, maar dit waren er meer. Gelukkig spreekt de jeugd in Sofia een prima woordje Engels, en na vragen aan een meisje van onze leeftijd bleek dat zij op dezelfde halte er uit moest. Eenmaal buiten, hadden we geen idee welke kant we op moesten naar het hotel. Wel hadden we door dat de metrohalte dicht bij het centrum was. Met onze koffers begonnen we te lopen en vroegen ondertussen aan voorbijgangers de weg. Niet iedereen kon ons helpen, dus onderweg vervloekten we stilletjes onszelf. MAAR, na een hele tijd zoeken, vonden we het.
Ons hotel lag 20 minuten lopen van het centrum af en was een redelijk rechte weg. Als je de weg dan eenmaal weet 😉

Onze hotelkamer was klein. Er stond een 2 persoonsbed in met wat ruimte om omheen te lopen, er hingen 2 kapstokjes en een spiegel aan de muur. That’s it. De badkamer was ook mini, een wc, wasbakje en een douche pasten er nog net in. Maar goed, voor 2 nachten was het groot genoeg. Het was een 2 sterren hotel (volgens verrassingstickets.nl zit je altijd in een 3 sterren hotel, dus dat klopte niet!) en de kamers waren enorm gehorig en de bedden kraakten bij elke ademhaling of beweging die je maakte. Je begrijpt, we hebben niet geweldig geslapen….

Op dag 1 waren we rond een uur of 6 bij het hotel waar we onze spullen in de kamer zetten, ons opfristen en weer terug liepen richting het centrum. Aan de rand van het centrum vonden we een aantal eettentjes welke er prima uitzagen. We streken neer bij Happy bar & grill. Deze keten ligt op een aantal plekken, en heeft een vrolijke uitstraling. De kaart laat je bij elk gerecht een foto zien en ze hebben van alles. Ik bestelde zelf een wrap met kip, heerlijk!

2016-09-12-20-22-22

Ook kozen we nog voor een toetje, want er stonden zo veel lekkere toetjes op de kaart! De keuze was dan ook erg moeilijk! Overigens vind je overal in Sofia zaakjes waar je lekkere taartjes kan eten. Ik ging voor een toetje van cake, mascarpone en dit was zo lekker maar ook zo enorm machtig! Poeh….

2016-09-12-21-05-49

In Sofia zag je veel limonades op de kaart staan. Ik zag mojito limonade op de kaart staan en tja, ik was nieuwsgierig! Ik kon kiezen uit een halve of een hele liter (!) en kreeg uiteindelijk deze karaf van een halve liter mojito limonade voor mijn neus. Heerlijk!

2016-09-12-21-03-37

Toen de rekening kwam, waren we nieuwsgierig naar ‘de schade’. Voor ons 4 (hoofdgerecht, 2x drinken en toetje) waren we in totaal 80 Lev (=40 euro) kwijt samen. Wat?! Klopt dat wel?! Ja, dat klopt! Het eten en drinken in Bulgarije is echt belachelijk goedkoop vergeleken met Nederland!

We waren allemaal moe, en we liepen dus weer terug richting het hotel. Ondertussen kwamen we langs casino’s, een Mc D, en winkels waarbij je aan een loketje moest bestellen en betalen. Ook stonden er koelkasten met drinken langs de straat waarbij je dan bij zo’n winkeltje moest betalen. Die waren gewoon laat in de avond nog open! Omdat we met z’n vieren waren, voelden we ons wel redelijk veilig. Maar ik denk dat als je met z’n tweeën of zelfs alleen over straat loopt dat dat toch niet zo veilig aan voelt. Wij zijn ook duidelijk vantevoren gewaarschuwd dat je niet te laat in de avond meer over straat moet lopen in het centrum en dat je moet oppassen voor zakkenrollers.

Dag 2:
In Bulgarije ontbijten de mensen (bijna) niet. Toen we bij een eettentje in de buurt neer streken, was er dus niet veel qua ontbijt-achtige dingen te kiezen op de kaart. De serveerster sprak ook bijna geen Engels maar, gelukkig stonden er plaatjes in de kaart en met handen en voeten kwamen we er wel. Wat ons elke dag op viel, was dat je nooit allemaal samen je eten krijgt. Heel anders als hier in Nederland. Dat wat klaar is, krijg je. Bestel ook nooit meerdere gangen in 1x, want je krijgt gewoon alles in 1x op tafel. Zowel voor-, hoofd-  en nagerecht.

Na een ontbijtje en een rondje Sofia Mall (dit lag aan de overkant maar was ondanks zijn 4 verdiepingen niet erg interessant. Veel winkels die we hier ook hebben of Bulgaarse winkels die ons niet aan spraken) liepen we weer richting het centrum. Vandaag wilden we over de boulevard lopen en kijken of we wat bezienswaardigheden konden mee pikken. Deze moesten namelijk dicht bij het centrum zijn. Als je het centrum in loopt, loop je langs taxi standplaatsen. Tip: ga je ooit met de taxi in Sofia, kies altijd een taxi met het ‘ok’ teken er op! Daarna loop je langs het Hof van justitie.

2016-09-13-12-19-22

Eenmaal in het centrum heeft het wel wat. De grimmige sfeer van de buitenwijken waarin ons hotel ligt, herken je hier bijna niet. Je ziet veel locals rondlopen, en een enkele toerist. De winkels die je tegen komt variëren van H&M tot lokale winkeltjes. Er zijn vooral veel terrasjes en eet- en drink tentjes te vinden.

2016-09-13-12-24-54

We besluiten op een terrasje te gaan zitten en vragen ons ondertussen af of de locals hier vakantie hebben. Op elk terras zitten veel mensen, je ziet kinderen….en dat op een dinsdag midden op de dag! We drinken een paar drankjes en bestellen een lekker ijsje. Het ijs is zo groot, dat ik het niet op krijg (er zit ook best wat slagroom op dus vooral die laat ik liggen 😉 ). En ook nu is het bedrag op de rekening ontzettend laag voor Nederlandse begrippen.

2016-09-13-13-14-12

Als je het centrum uit loopt, loop je richting een plein met verschillende bezienswaardigheden.

2016-09-13-14-28-442016-09-13-14-30-072016-09-13-14-34-082016-09-13-14-36-17

Na hier even genoten te hebben van het zonnetje, lopen we weer naar het centrum, gaan we nog even wat drinken op een terrasje en lopen we weer terug naar het begin van het centrum. Van daar uit willen we graag naar de Alexander Nevski kathedraal. Er liggen in Sofia voornamelijk kathedralen als bezienswaardigheid, en de Alexander Nevski kathedraal is de bekendste. Onderweg komen we nog een aantal andere gebouwen tegen.

2016-09-13-17-22-032016-09-13-17-31-472016-09-13-17-38-132016-09-13-17-40-49

Binnen mocht je geen foto’s maken. (er werd duidelijk gewaarschuwd dat je een boete krijgt dan!) Maar de kathedraal was erg mooi en imposant. Onderstaande foto vond ik via Google, en geeft een indruk van hoe de kathedraal er van binnen uit zag.

interior-of-alexander-nevsky-cathedral7

Hierna liepen we weer naar het hotel om ons op te frissen. Om erna weer richting het centrum te lopen. Waar we weer bij Happy bar & grill gingen eten. Eigenlijk wilden we een ander restaurantje proberen, maar we konden niet kiezen en besloten om voor ‘veilig’ te gaan. Ik ging voor oma’s gehaktballen er we kozen brood er bij. Vandaag geen toetje, dat paste er niet meer bij 😉

2016-09-13-20-29-46

Na nog een stukje centrum gelopen te hebben, gingen we terug naar het hotel. Moe van de indrukken en het gewandel van vandaag.

Dag 3:
Koffers inpakken, en op naar het centrum voor een ontbijtje. Daar vonden we een zaakje met belegde broodjes en sapjes waar we lekker in het zonnetje ontbeten. We bleven er een hele tijd zitten, en besloten om vandaag de taxi terug naar het vliegveld te pakken. Houd je goed vast als je een taxi pakt, want ze rijden nogal eh….pittig. Maar goed, we kwamen zonder kleerscheuren op het vliegveld 😉

Op het vliegveld, want overigens echt klein is, dronken we nog wat, gingen we door de controles, en toen hadden we nog best wat tijd over haha. We kochten een broodje en flesje drinken voor onderweg, en zaten bij de gate ‘aapjes te kijken’;)

Ook de terugvlucht verliep prima, op de landing na. Deze ging beter als op de heen vlucht maar alsnog werd ik misselijk….
En op Keulen/Bonn moesten we weer door de paspoort controle. Met de shuttle bus naar onze auto, en weer terug naar onze beestenboel thuis. Aaaaah, hoe fijn kan het zijn om ’s avonds weer in je eigen bedje te liggen!

Onze mening:
Een reisje via verrassingstickets.nl is een verrassing. Je weet weliswaar een week later waar je naartoe gaat, maar je gaat vaak naar een bestemming die je zelf niet snel had uitgekozen. Er staan ook bestemmingen als Rome en Barcelona tussen, maar wij vroegen ons af in hoeverre die reeël zijn. Ons idee van deze organisatie is dat ze vliegtuigen die niet vol zijn, vol willen krijgen door deze verrassingstickets.

Het is een hele beleving, een avontuur. Maar wij zouden het zelf niet snel nog eens doen. Leuk om een keer meegemaakt te hebben, maar volgende keer zou ik toch liever zelf boeken en een bestemming en hotel kiezen. Zoals ik eerder zei, verrassingstickets.nl claimt dat je altijd naar een 3 sterren hotel gaat, in dit geval klopte dat dus niet! Anderen in het vliegtuig die via verrassingstickets.nl kwamen, gingen WEL naar een 3 sterren hotel en lagen ook nog eens bijna in het centrum! Dat laatste boeit me nog niet zo heel veel, de buitenwijken bekijken was ten slotte ook een belevenis. Maar claim niet dat je altijd in een 3 sterren hotel komt te zitten, en kom dat dan niet na.

Sofia is een prima stad om 2 dagen te blijven. Maar verwacht er niet te veel van. Misschien ben ik ook verwend met Berlijn en Londen als citytrip ervaringen? Maar ik vond Sofia niet bijzonder citytrip waardig. Het centrum was leuk en er was van alles te doen en bekijken, het eten was er goedkoop en lekker, maar voor de bezienswaardigheden hoef je het wat ons betreft niet speciaal te doen. De bezienswaardigheden bestaan vooral uit kathedralen, welke allemaal rondom het centrum liggen en je dus binnen een uurtje of misschien 2 bekeken kunt hebben.

Begrijp me niet verkeerd, we zijn een hele ervaring rijker. We hebben genoten van het eten, drinken en het heerlijke weer. Nieuwe mensen ontmoet en ons elke keer weer verbaasd over de lage prijsjes. Maar ik zou Sofia niet speciaal aanraden, en ik hoef er ook niet per se nog een keertje terug.

Dikke knuffel,
Roxanne ♥